maart 1, 2015

Welk compliment is jou altijd bijgebleven?

43482998Een compliment krijgen is fijn. We vinden het allemaal plezierig als iemand zijn waardering over je uitspreekt. Toch zijn we niet zo scheutig met complimenten geven. We zijn vaak te druk en staan er onvoldoende bij stil hoe bijzonder iets soms is.

Het bijzondere zit vaak in kleine dingen. Die collega die weet dat je geen ochtendmens bent, een kopje koffie bij je neerzet en je vervolgens het eerste uur niet aan je hoofd zeurt. Of die collega die net wat meer doet dan je hebt gevraagd. We nemen het vaak voor normaal aan, maar deze kleine gewone dingen, maken de dag juist zo aangenaam.

Kleine moeite, groot plezier

We staan er vaak niet bij stil hoeveel plezier iemand beleeft aan een compliment. En dan te bedenken dat het zo’n kleine moeite is om een compliment te geven. Welke tijdsinvestering zal het je kosten? Hoogstens een minuut.

Wat je geeft krijg je terug

Iemand die een compliment krijgt is snel geneigd om een compliment terug te geven. Dat moet natuurlijk niet de reden zijn om een compliment te geven, maar het is toch een mooie bijkomstigheid.

Wat je aandacht geeft groeit

Als iemand iets aardigs doet en dit wordt opgemerkt en gewaardeerd, dan is de kans groot dat deze persoon dit gedrag vaker gaat vertonen. Nog een goede reden dus, om dat  wat je waardeert onder de aandacht te brengen.

Als je een compliment geeft, doe het dan goed

Als je een compliment geeft zorg dan wel dat het gemeend is. De ontvanger zal het direct merken als je compliment niet oprecht is. Een eerlijk en oprecht compliment heeft kracht en komt direct bij de  ander binnen. Gebruik een compliment niet omdat je iets van de ander nodig hebt. Ook daar prikt de ontvanger zo doorheen.

Een compliment over die nieuwe broek is leuk, maar een compliment over iets wat met de persoonlijkheid van die persoon te maken heeft is nog veel waardevoller. Dus liever een compliment over het innerlijk dan over het uiterlijk.

Als je een compliment hebt gegeven, sta dan ook even stil bij het effect. Realiseer je welke waarde je hebt gegeven aan de ander en geniet daarvan. Het motiveert je om vaker een compliment uit te delen.

Tot slot………………

Een compliment geven is niet zo moeilijk, het is een kwestie van gewoon doen. Een compliment ontvangen vinden we vaak veel lastiger. De meeste mensen bagatelliseren het compliment direct. ‘Ja maar, dat is toch heel normaal’ of ‘Ja maar, dat doet toch iedereen’. Probeer het compliment eens echt te ontvangen. Zeg geen ‘ja maar’ maar gewoon ‘dank je wel’. Dat maakt het voor de gever ook veel aantrekkelijker om een compliment uit te delen.

Veel succes met het geven en ontvangen van complimenten!

Schrijf hier als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*